dilluns, 29 de juliol del 2024

El soterrament de línies de molta alta tensió (MAT)

A Olesa de Bonesvalls es preveuen soterrar 14 km d’una nova línia elèctrica de molta alta tensió de 400 kV (MAT). Tot i això, a Begues, l’equip de govern municipal no és capaç d’instar a soterrar 3 km d’una línia elèctrica ja existent de 220 kV i que passa per l’avinguda Mediterrània.

Recentment, ha sortit a informació pública l’Anunci de Modificació de l’autorització administrativa prèvia i la sol·licitud d’autorització administrativa de construcció de l’expedient PFot-539AC “Parc Fotovoltaic Jaime I, Parc Eòlic San Vicente, Parc Eòlic Lera i parc Eòlic Honos, i la seva infraestructura d’evacuació fins a la SET Begues 400, amb una potència de 174,7 MWins a les províncies de Saragossa, Terol, Tarragona i Barcelona”.

Aquest nou projecte de MAT, com el seu nom indica, modifica l’anterior de 2022 i introdueix canvis importants pel que fa al traçat soterrat a diversos trams del seu llarg recorregut.


TRAÇATS SOTERRATS

De la lectura d’aquest document de modificació d’un projecte elèctric que afecta molts municipis de Catalunya i Aragó, es dedueix que soterrar una línia de molt alta tensió en determinats entorns no és tan complicat ni costós. Tal com s’argumenta a la memòria del nou projecte que s’exposa al públic, cal “una adequada protección del medio ambiente y recursos naturales...”

Aquesta breu i contundent reflexió l’esmento pel fet que a Begues encara tenim oberta la disjuntiva entre soterrar o desplaçar la línia elèctrica de 220 kV, que passa per l’avinguda Mediterrània i que s’està debatent des de fa gairebé vint anys.

Figura 1: Proposta de MAT al seu pas per Olesa de l'any 2022. El traçat vermell correspon a les línies aèries i els punts les torres a instal·lar. Font: Ministerio para la Transición Ecològica y el Reto Demogràfico. Cliqueu la imatge per a una millor resolució.

Com a referent gràfic de què tenim sobre la taula, adjunto dos interessants plànols (Figures 1 i 2) de la comparativa entre el que es va proposar l’any 2022, on el traçat de la línia MAT que passa per Olesa i altres municipis veïns es preveia aèria; i la Modificació que es preveu en aquesta darrera modificació del 2024, on es soterren fins a 14 km de recorregut de la línia. Entenc que aquest important canvi de criteri ve donat a resultes de les al·legacions tramitades per les diverses entitats que vetllen perquè es respectin els elements d’interès general del territori.

Figura 2: Proposta de MAT al seu pas per Olesa de l'any 2024. El traçat vermell correspon a les línies aèries i el traçat blau el soterrat. Font: Font: Ministerio para la Transición Ecològica y el Reto Demogràfico. Cliqueu la imatge per a una millor resolució.

Pel que fa al nostre entorn immediat, i després de la lectura de l’extensa documentació gràfica i escrita, crec que ho podem veure condensat en aquests dos plànols. Clarament, s’hi exposa que afegir noves línies aèries en entorns ja sobreexposats a aquest tipus d’infraestructures on, a més, queden malparats diversos paràmetres ambientals, la solució òptima és que se soterrin. Ben bé al contrari del que proposa fer l’equip de govern del poble del costat.

Amb aquest alliçonador precedent, resulta evident que cal soterrar la línia aèria que passa per l’avinguda Mediterrània de Begues.


PUNT SUD

Arran de la proposta de fer arribar la MAT que ve d’Aragó a un nou Centre de mesura al Punt Sud, es requereix una ampliació d’aquesta infraestructura. Malgrat això, convé recordar que el juny de 2021 la Comissió de Territori de Catalunya va aprovar definitivament un “Pla especial autònom per a l’ampliació de la subestació de Begues 220 kV” el qual no tenia en compte l’ampliació que es preveu en aquesta darrera modificació que s’està tramitant (vegeu i compareu les Figures 3 i 4).

Figura 3: Ordenació del Punt Sud al Pla especial autònom per a l'ampliació de la subestació de Begues 220 kV al 2021. Font: Red Eléctrica de España

Ara, es proposa ampliar de nou el Punt Sud amb un Centre de mesura en una zona qualificada d'Espai Natural Muntanyes de l’Ordal (ENMO). Això implica que la franja de protecció de 25 m que ha de tenir el Punt Sud a efectes de prevenció d’incendis forestals també s’ampliarà ocupant aquest espai natural protegit. 

Figura 4: Proposta d'ampliació del Punt Sud per a l'execució de la línia MAT, 2024. Font: Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demogràfico

Entenc que amb aquests canvis que es proposen al Punt Sud caldrà fer una nova modificació puntual del nostre Pla General d’Ordenació Urbana. 


CONCLUSIÓ 

Al poble del costat tenim el precedent que se soterraran 14 km de la nova línia de MAT (400 kV) que ve d’Aragó. Malauradament, a casa nostra, l’equip de govern de Begues està capficat en desplaçar la línia aèria existent de 220 kV que passa per l’avinguda Mediterrània i malmetre l’entorn natural que tenim al nord del municipi amb una nova línia aèria d’alta tensió. 

Cal ser contundents i soterrar els 3 km de línia elèctrica aèria que actualment passen per l’avinguda Mediterrània. Comparats amb els 14 km d’Olesa, 3 en semblen pocs, oi?

 _________________________________________

Nota 1: Per tal de complementar aquest posicionament, llegiu els escrits que adjunto en aquests enllaços (apartat de Línies Elèctriques a la secció de Política Local del blog Tombar l'Aigua i als articles corresponents del web del Centre d'Estudis Beguetans), on de forma raonada s’analitza i justifica el posicionament pel soterrament des d’altres perspectives.

Nota 2: Compte! Al document de l'anunci, memòria i plànols, algunes figures presenten un error material i els colors o descripcions de les llegendes estan intercanviats, fent que es confonguin els termes de línia aèria i soterrada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada