diumenge, 30 de desembre del 2012

El roure i l’edifici del Centre Cívic (III)


Fa més d’un any que vaig iniciar un parell d’articles que donaven a conèixer la meva opinió sobre la gestió i l’estat en que es trobaven les obres de construcció de l’edifici del Centre Cívic, l’equipament públic més important que s’hagi fet mai a Begues.

Han passat més de dos anys i mig des que es varen iniciar les obres i observo que no s’ha avançat tal i com l’equip de govern actual ens va fer veure en els titulars que va divulgar a finals de 2011. Allí s’anunciava un important acord amb l’empresa constructora que garantia l’acabament de les obres en un curt període de temps (butlletí municipal nº 86).

Des d’aquella data de novembre de 2011 ha passat més d’un any i les obres encara no han finalitzat. Falten molts elements per enllestir a l’interior de l’edifici i també a l’urbanització del seu entorn. També falta per acabar l’edifici semisoterrat que ha d’encabir les sitges i les calderes de biomassa i que està situat a la falda nord del turó de la Costeta. Totes aquestes obres i infraestructures estaven pressupostades, licitades per l’ajuntament i acceptades per la empresa Corelia, adjudicatària de les obres. Per a aquesta edificació hi havia assignada i aprovada una important partida pressupostària des de l’any 2010, la qual es va acordar en el seu dia amb el vist i plau dels partits locals de ICV, CIU i ERC.

No sé veure raons de pes que justifiquin la situació en què es troba l’obra inacabada, tot i que la causa pot ser la insolvència de la empresa constructora. El projecte executiu està molt ben redactat i la tramitació administrativa de la licitació es va desenvolupar correctament. Crec que l’actual equip de govern no ha sabut i no sap gestionar l’execució de la obra, altrament les coses haurien anat millor. Tampoc he sabut trobar raonaments per part de l’equip de govern, adreçats a la opinió pública, que analitzin i donin resposta a aquest important retard.

No solament observo aquestes mancances de gestió i preses de decisió, sinó que a més a més trobo a faltar respostes a altres temes complementaris de l’obra que s’haurien d’haver materialitzat fa temps i que no s’han tramitat, com són:

   - La aplicació de l’expedient sancionador que es va iniciar a principis de 2011 a la empresa constructora per l’incompliment de contracte

   - L’adjudicació de l’equipament escenogràfic

  - El redimensionat de la biblioteca per tal de donar cabuda a un espai per a la gent gran

   - El condicionament d’un tram de la riera

   - Les propostes i previsions de gestió i manteniment integral de l’equipament...

Res del que he esmentat abans sembla que es gestioni i prengui forma, sembla com si només el roure, com a ésser viu que està al seu costat sigui l’únic interlocutor, l’únic amic amb qui dialoga l’edifici. A la resta dels ciutadans amb prou feines en arriben les noticies.

La foto que acompanya aquest escrit està presa des de el costat de ponent, on es pot veure la façana sud que dóna a la riera i que serà la façana principal de l’edifici. Si res no s’espatlla, serà el primer edifici urbà de Begues que intentarà integrar-se paisatgísticament amb la riera.

6 comentaris:

  1. Potser "El projecte executiu NO està molt ben redactat i la tramitació administrativa de la licitació NO es va desenvolupar correctament", ICV podria explicar perquè un projecte de més de 9 milions de Euros surt a licitació per menys de 4,8 milions, a lo millor te alguna cosa a veure, perquè les obres no estiguin acabades, no?.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Anònim 2
      Quan fa més d’un any vaig iniciar el meu bloc vaig pensar que aquest mitjà de comunicació era una meravellosa eina per difondre opinions raonades sobre diversos temes d’interès per al col•lectiu social del poble de Begues.
      A aquest col•lectiu social m’adreço de la millor manera que sé fer: amb dades i arguments documentats, amb la meva signatura a peu de pàgina a tots els articles, amb les referències on poder anar a buscar informació...
      Malauradament, sempre hi ha algun veí que m’envia comentaris sota noms falsos o amb signatura anònima i es posiciona de forma discrepant sobre la meva opinió d’un determinat article.
      Tot i que la meva intenció sempre ha estat crear debat de la forma més plural possible, no acabo d’entendre aquesta pràctica de jugar d’amagat en un projecte de poble on encara gairebé tots ens coneixem, on hi estem implicats i on hi volem conviure lliurement.
      Jo diria que no anem bé, si ens amaguem d’aquesta manera.
      Hom pensaria que darrera aquest últim comentari anònim que he rebut hi ha la empresa constructora del Centre Cívic, una empresa que defensa els seus interessos empresarials i alhora legítims. Però jo no em poso al costat de la empresa, jo em poso al costat de defensar els interessos socials, patrimonials i econòmics que incideixen col•lectivament sobre el conjunt dels ciutadans de Begues.
      I així ho continuaré fent.

      Nota: Tal com he fet saber altres vegades, podeu trobar molta informació als dos articles que vaig penjar en aquest bloc a finals de 2011, a la web de ICV de Begues i a la web del Ajuntament i en concret a la secció de Obres on està penjat el projecte del Centre Cívic i també al projecte del mobiliari de la Biblioteca. La lectura de la memòria de la biblioteca és molt interessant per conèixer el perquè de la arquitectura de l’edifici.

      Jordi Dolz

      Elimina
  2. Tot el que expliqueu està prou bé, això si només ens centrem en la situació actual, però no he llegit en lloc un "detall" que potser no convé recordar a alguns, quan ICV va sortir del govern, l'obra estava totalment aturada feia mesos.
    Per tant, que la situació actual no és bona, és una evidència, que la empresa constructora està en crisi, també, però dir que amb la gestió dels polítics que van deixar l'obra emptantaneda durant mesos i no van saber resoldre, aniría tot millor, és pot dir, però s'ho creurà qui s'ho vulgui creure.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Eduard,

      T’agraeixo la teva observació, ja que una de les intencions en divulgar les meves opinions en el meu bloc es crear debat a partir dels coneixements que com a ciutadans de Begues anem obtenint de tot l’entorn que ens envolta i alhora intentar gestionar-lo de la millor manera possible.

      T’he de dir que les obres del Centre Cívic, en el període que va de juliol de 2010 a juliol de 2011 no varen estar aturades i concretament, durant els mesos de març a juliol de 2011, que coincideix en el darrers mesos en que ICV va gestionar la Regidoria d’Obres, els treballs es van anar alentint i per aquest motiu el mes d’abril es van obrir dos expedients sancionadors a la empresa: un per incompliment del termini d’acabament de les obres i l’altre per incompliment de diverses condicions que s’havien fixat en la licitació. En cap moment les obres van estar totalment aturades i la prova més evident, que es pot veure documentada dins de l’expedient administratiu, és que a finals de juny de 2011 es va executar el paviment de formigó de totes les plantes de l’edifici. Això va comportar una important assignació del pressupost licitat.

      Durant els darrers mesos de la gestió del equip de govern liderat per ICV (2007-2011) vàrem ser conscients que la empresa no feia els deures i vàrem iniciar, amb el consens de tot l’equip de govern, un contundent expedient sancionador.

      Posteriorment, l’actual equip de govern no va creure oportú tirar endavant l’expedient i va apostar per una entesa amb la empresa. A dia d’avui s’ha vist que la empresa continua sense fer els deures i ara sembla que l’equip de govern ha recuperat del calaix els expedients sancionadors que ICV, amb consens amb tot l’equip de govern, va iniciar el abril de 2011.

      La intenció de l’equip de govern (2007-2011) encapçalat per ICV que va posar en marxa el projecte i les obres del centre cívic era que la empresa Corelia renunciés a la obra, ja que no complia amb els termes pactats i proposàvem iniciar un nou procés de licitació de les obres pendents.

      Eduard, t’ho pots creure, o no.

      Elimina
  3. Aquí en tot aquesta obra lo que falla i no esta be es la adjudicació del obra a una empresa sense garanties i que el Gobern que la va escollir no estava massa ben informar . Altra cosa es qui va decidir aquesta empresa i el motiu , igual era una decisió personal i influït per el abaratiment del obra i que ara encara estem pagant tots els beguetants mes coneguts com " Els ENCANTATS " .No van estudiar , ni investigar les garanties de la empresa Corelia . També podríem pensar el tema de les comissions fos primordial ara que s'han destapat temes en altres municipis . Salutacions Josep.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Anònim....Josep.

      No sé com he de dir que la voluntat del meu bloc és intentar crear un debat convencional entre persones normals, amb noms i cognoms. Insisteixo en recomanar-te que ens facis saber el teu nom i no utilitzis el recurs de l’anonimat. Si vols seguir per aquest camí de les fantasmades, pots utilitzar altres eines de divulgació. Et demano, si us plau, que no tornis a enviar un anònim. No anirem bé.

      Per altre banda et recomano que no pensis tant amb possibles suposicions i llegeixis atentament els tres articles sobre el Centre Cívic del meu bloc.

      També et recomano que accedeixis a la web de ICV de Begues on hi ha un extens recull de posicionaments en aquest tema i on jo hi estic totalment d’acord.

      I si t’agrada saber més coses sobre el meu criteri sobre temes diversos del municipi pots accedir a la mateixa web i a la secció de documents històrics i escrits varis on veuràs una gran quantitat de documents, on consta la meva signatura. Et recordo que fa més de vint anys que m’he implicat en la vida política i social del poble i sempre he fet servir el meu nom i cognom.

      I ho continuaré fent.

      Elimina